SLUJBĂ DE SFINŢIRE A AGHEASMEI MARI ŞI LA MEDGIDIA

 Ca in fiecare an, Primaria Municipiului Medgidia, in colaborare cu Protoieria Medgidia, va organiza, maine, slujba de sfintire a Agheasmei cele Mari, cu ocazia Sfintei Sarbatori de Boboteaza. Cu acest prilej, va avea loc si ritualul scoaterii din apa a Sfintei Cruci, de catre unul dintre voluntari.

 Inscrierea voluntarilor se va face inainte de inceperea slujbei, in baza actului de identitate, cu respectarea regulamentului organizatorilor si examinare medicala. Organizatorii acorda un premiu celui care va reusi sa ajunga primul la Sfanta Cruce, aruncata in apa conform obiceiului.

 Credinciosii si preotii considera ca apa de la Boboteaza are o putere deosebita, pentru ca aceasta este sfintita printr-o indoita chemare a Sfantului Duh, iar sfintirea are loc chiar in ziua in care Mantuitorul s-a botezat in apele Iordanului. Cu Agheasma Mare se stropesc casele credinciosilor si locuitorii acestora, in Ajunul Bobotezei. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi crucile si a troitele, clopotele, vasele si vesmintele liturgice, icoanele si bisericile.